Pánové,
všichni bychom chtěli automatizovat. Využití Gadgets má omezení o kterých toho již bylo hodně napsáno.
Myslím že projekt měl několik cílů. O hodnocení jednotlivých cílů nemá moc cenu psát, ale chtěl bych tu zmínit jeden, který tu nebyl jmenovaný - desky Turrisu Omnia by měl vyrábět
Jablotron. Gadgets byl jeden z projektů spolupráce Jablotron a CZ.NIC. Myslím si, že výroba desek Omnie je další část spolupráce a pokud je na té zprávičce za mák pravdy, pak to považuju za úspěch.
Co se týká automatizace a "rozšíření sady Gadgets", mám jeden nápad (samozřejmě vzhledem k pracovnímu vytížení zatím ve fázi úvah/myšlenek) a zajímalo by mě, jestli byste o to měli zájem.
a) máme Jablotron Gadgets dongle
b) Turris má GPIO
c) máme další alternativní možnosti (433MHz, Z-Wave, ZigBee, ESP, ...)
Přemýšlím o tom, jestli nevytvořit nějakou PCB desku (Open Source návrh v KiCadu, výroba buď v ČR (Pragoboard/Plosnaky.cz či na SeedStudio) ), která by mi pro začátek umožnila provoz třeba 433MHz rádia a ovládání GPIO portů na Turrisu.
- 433MHz by mi umožnilo dálkově ovládat zásuvky nebo bezdrátové vypínače po celém bytě (např. pomocí rfcontrol)
- Nad GPIO by mělo být I2C pro drátová čidla
Nad tímto modulem bych pak měl rád nějakou sw vrstvu (ideálně integrovatelnou do Domoticz/HA/OpenHAB/...), která by mi sloužila pro komunikaci s jednotlivými komponentami v nějakém jednotném formátu (obdobně jako to maji Gadgets). Tzn. pomocí této vrstvy bych ovládal jak v USB dongle Gadgets, tak GPIO Turrisu, tak další prvky (např. 433MHz prvky, pokud rfcontrol půjde naportovat na Turris).
Můj názor je ten, že automatizovat plně pomocí Gadgets nelze a spíš bych Gadgets uvažoval jako součást většího systému. Co vy na to? Měli byste o něco podobného zájem? Jaké máte požadavky a co by takový produkt měl podle vás umět?