Nee, počítačům jsem v LuCI rezervoval IP adresy z rozsahu DHCP, to jest od 192.168.3.10 do 192.168.3.39.
Byl jsem na to takhle zvyklý z routeru D-Link.
Když jsem chtěl rezervovat pro zařízení IP adresu mimo rozsah DHCP, tak to nešlo.
Česky přibližně: „Rezervovaná IP adresa 192.168.3.55 by měla být v rámci nastaveného rozsahu DHCP.“
Nic méně, dneska jsem to udělal tak, jak jste napsal, že jsem pevné IP adresy zařízením přidělil tak, aby byly mimo rozsah dynamického DHCP.
A dopadlo to stejně, opět router pravděpodobně ztratil nastavení všech 30-ti zařízení, protože se na router nedá dostat ani z jednoho počítače přes ethernet, a ostatní zařízení (tiskárna, VoIP brána, NAS QNAP, NAS Synology, NAS Hydra atd.) hlásí na svých mini displejích buď IP 169.254.xxx.xxx nebo nemají žádnou IP.
Tak že mi nezbývá, než nefunkční router Turris vrátit s tím, že router se po restartu nedokáže ze šoku vzpamatovat.
Možná, že kdyby se v záložce LAN neměnila IP adresa a rozsah DHCP, tak by router ve zdraví přežil restart, ale jedničkovou řadu používá Mac OS X 10.9.3 Mavericks Server.
Pokud CZ.NIC vyřeší nefunkční restart, jsem ochoten pokračovat v testování routeru Turris.
Zatím musím zpět připojit D-Link DIR-855, aby klienti měli přístup k mailserveru a ftp serveru a ke složkám přes AFP, SMB a NFS.