Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / OSPF routing protocol
- - Od Pospa Dne 2014-06-06 21:12
Ahoj,
potřeboval bych, aby mi Turris značkoval pakety a pracoval s označkovanými pakety. Nevíte někdo jak na něm rozject OSPF protokol a dynamické routování? Díky
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2014-06-07 21:39
Co si představujete pod značkováním paketů? Myslíte značkování rámců podle 802:1Q? To jde nastavit poměrně snadno na switchi.
Jak to souvisí s OSPF a dynamickým routováním? V každém případě balíček bird a bird6 vám pomůže zase s tímto.
Nadřazený - Od Pospa Dne 2014-06-07 21:47
Rad bych rozchodil MPLS. Aby mi Turris na vstupu podle typu packetu, protokolu, L7 a pod značkoval pakety prave pomoci MPLS a ja je pak mohl routovat a prioritizovat ostatnimy zarizenimi v siti. Tabulky MPLS pak chci predavat dal prave pomoci OSPF.
- - Od cmartin Dne 2015-12-04 12:30
Protože tu odpověď na požadavek k rozběhnutí ospf nepadla, zkusím pokračovat v úvaze: tenhle protokol obyčejně nad linuxem realizuje zebra/quagga.
Aktuálně to rozběhnuté nemám ale dost aktutně to potřebuji - nastavovat směrování ve složitější siti staticky je celkem neudržitelné.

Tedy nainstaloval jsem quagga:
quagga - 0.99.22.3-1
quagga-libospf - 0.99.22.3-1
quagga-libzebra - 0.99.22.3-1
quagga-ospf6d - 0.99.22.3-1
quagga-ospfd - 0.99.22.3-1
trochu mě překvapilo, že opkg je ochotné nainstalovat quagga-ospfd aniž by současně doplnila quagga základ. Možná na sobě ty balíky programově nezávisí ale funkčně určitě ano.

Má to někdo odladěné dál, nebo mám pokračovat podle dokumentace ke quagga?
Nadřazený - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-12-10 13:42
Já provozuju OSPF pomocí birda. Na IPv4 není problém, na IPv6 to trochu nehezky koliduje s vestavěnými filtry IPv6 provozu v OpenWRT. Nakonec jsem to neřešil a IPv6 routuju striktně hierarchicky pomocí DHCPv6-PD.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / OSPF routing protocol