Jeden problém jsem si vytrpěl až do úplného konce. Je to staré cca 2 roky. Malá firma - SBS server, 5PC, 4NB po přechodu na W7 najednou se občas totálně zpomalil a zasekl internet...na dálku se nedalo nic zjistit, druhý den od rána vše v pořádku. A tak pořád dokola nějakou chvíli, časem jsme vysledovali, že se tak děje pouze když do firmy přijdou dva ze tří obchoďáků a připojí si NB do sítě. Vzhledem k tomu, že oni lítali tam a zpátky, někdy se ani nepřipojovali do vnitřní sítě a používali mobilní připojení a VPNku tak jako by byli pryč nebylo to snadné vydedukovat.Samozřejmě že do té doby já blb měnil síťovky, drivery, router a furt nic. Nejhorší bylo, že mi zavolali , já přijel nebo se dálkově připojil a ono už to zase to jelo. Když jsem asi podruhé měl to štěstí a byl "přitomen" zpomalení, tak jsem si pustil traceroute a nestačil jsem se divit kudy že to jede...oni totiž ty notebooky si defaultně udělaly IPV6 tunel přes svoje mobilní připojení ovšem navíc se pro okolí tvářili jako IPV6 brána do internetu a tak na sebe strhávaly valnou většinu provozu protože WIN7 upřednostňovaly IPV6 provoz. Možná to nepopisuji úplně přesně, ale chyba to byl záludná hlavně díky tomu, že jakmile se ti dva odpojili vše zas běželo normálně. Pak jsem si položil otázku co mi vlastně do sítě IPV6 přinese a kromě problémů dvojího nastavování všeho možného jsem na nic nepřišel a dokud bude pro firmu dostupná alespoň jedna veřejná IPV4 adresa a pro mobilní pracovníky klidně i natovaná IPV4 adresa - což si myslím že v dohledné době ještě dlouho bude, pak se do IPV6 nepohrnu a od té zkušenosti IVP6 vypínám preventivně a minimálně ve dvou případech podobné prapodivné příznaky killnutím IPV6 vymizely.
Co se týče „Spustili jsme IPv6, ale 80 % zákazníků ho stále nepoužívá“ no tak pionýrem jsem nebyl ani za komančů a nebudu ani teď. Příliš nefandím věcem, které se neprosazují samy tím, že jsou pro lidi výhodné, ale je nutno je "protlačovat" nějakými "iniciativami".
Síťařina není mým hlavním oborem, tak si to můžu dovolit.