fakt s tim ma problem a obavam se, ze budu potrebovat radu nekoho zdatnejsiho - od posledne se situace nekolikrat opakovala, vratil jsem teda Turris do tovarniho nastaveni. Na cistem Turrisu jsem nakonfiguroval pouze WAN/LAN a DHCP rezervace pro LAN (potrebuji pro interni komunikaci)
Co se mi deje
- jedno zarizeni neni na vnitrni siti dostupne nikdy (a zrovna voip adapter !, tj jsme bez telefonu)
- ostatni zarizeni pripojena kabelem se nekdy nepripoji na internet/nejsou dostupna, po restartu jsou ok
- v seznamu rozdanych IP adres vidim systematicky pouzitou 1 rezervace zarizeni (tj pridelenou IP), ktere bezpecne nebylo uz dlouho zapnute (neni ani v CR :)
- LAN ledky na Turrisu neobvykle pravidelne blikaji:
https://www.youtube.com/watch?v=9YCYNG9XZfU (zleva WAN blika normalne, LAN 1 je nezapojene, potom LAN2-5 blikaji nesmyslne synchronizovane, dalsi WLAN uz zase vypada ok, posledni je napajeni)
- prehazovani kabelu mezi LAN1-5 nic nemeni (krome toho, ktere LED blikaji)
- zarizeni na wifi se zdaji byt ok
- kdyz experimentalne vyhazu DHCP rezervace (i kdyz ty fungovaly ok), tak se nic nezmeni
kdyz jsem se podival na ARP (kterym az tam moc nerozumim), tak Turris se pro nedostupna zarizeni snazi vytvorit zaznamy - ip n pro danou (problemovou) IP adresu strida
10.0.0.2 dev br-lan lladdr 00:0e:08:cb:4e:48 DELAY
10.0.0.2 dev br-lan lladdr 00:0e:08:cb:4e:48 REACHABLE
10.0.0.2 dev br-lan lladdr 00:0e:08:cb:4e:48 PROBE
a asi dalsi, ale hlavne
10.0.0.2 dev br-lan FAILED
rucni pridani nepomuze - Turris spravne(?) rve, ze to je duplikace
V zasade to vypada, ze Turris je ok a nektere moje domaci zarizeni se pokazila ... ale nejak mi neprijde mozne, ze by se mi najednou pokazilo nekolik zarizeni najednou a to jeste tak, ze se obcas chyti a funguji zase ok. Navic to podivne blikani Turrise a pridelovani IP rezervaci, ktere po nem nikdo nechce. mimochodem, DHCP podle tabulky rezervaci prideli IP i zarizenim, ktere potom maji rozbitou ARP tabulku, tj nefunguji
...tohle je asi prilis dlouhe esej na cteni pro ostatni, ale mi uz z toho fakt hrabe :) Zkusim jeste vsechna zarizeni pripojit na stary router, ale to asi az za tyden :(