Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / lcollect - No configuration available
- - Od Pavel Žid Dne 2015-03-05 22:58
Po instalaci Turris 2.0 přestal fungovat Majordomo. Neměl jsem čas problém hned řešit a k řešení jsem se dostal až teď. Problém se mi vyřešit nepodařilo, nepomohlo ani odinstalování a nové nainstalování příslušného balíčku. Zjistil jsem, že vůbec nedochází k vytváření (dle popisu z 15.11.2014 každou minut) souboru ucollect_majordomo.

V logu jsem zjistil tyto dva potenciálně problematické řádky:
err lcollect[5116]: Can't load configuration of ucollect
crit lcollect[5116]: No configuration available

Konfigurační soubor však na svém místě existuje a obsahuje:

package 'lcollect'

config interface
  option ifname 'br-lan'

Prosím o radu, jak problém odstranit.
Nadřazený - - Od Robin Obůrka Dne 2015-03-06 09:45
Dobrý den,

jak vypadá soubor /tmp/lcollect/lcollect ? To je skutečný konfigurační soubor lcollectu, který se generuje podle autodetekce sítě a právě toho souboru /etc/config/lcollect.
Nadřazený - Od JJiik Dne 2016-01-09 03:22 Upraveno 2016-01-09 22:09
Dobrý den,

Po pokusu o migraci logů majordoma na SD kartu mi nefachčí statistiky. Respektive - data jsou perzistentní, po přesunu se mi nějakými pokusy-omyly, restart ucollect, collectd a lcollect podařilo vygenerovat první logy na SDcku. Zkusil jsem rebootnout Turrise, abych zjistil jestli je konfigurace OK, a statistiky se opět netvoří (ačkoliv logy se tvoří).

ucollect_majordomo se aktualizuje, pokud vyvolám traffic ven

Co je mi podezřelé - při restartu lcollect se mi v /tmp/lcollect/lcollect vytvoří dvakrát identické záznamy ignorovaných rozsahů sítí.. Nechápu ale, jak by se mi to mohlo podařit..
P.S.: Na SDcku se mi aktualizuje datum souboru s MAC adresami - neustále.. Po připojení nového zařízení se tam ale neobjeví..

EDIT:
Ráno bývá moudřejší večera.. Při snídani už všechno běželo jak má..
Přesto je mi divné, proč se do configu vygenerují ty ignorované IP 2x..
Nadřazený - - Od Pavel Žid Dne 2015-03-06 20:44
soubor /tmp/lcollect/lcollect obsahuje:

package 'lcollect'

config interface
  option ifname 'br-lan'config plugin
  option libname 'libplugin_lcollect_majordomo_16.so'
  list ignore_subnet '192.168.10.1/24'
  list ignore_subnet '2a00:1028:96d3:c5ce::1/64'
  list ignore_subnet 'fe80::da58:d7ff:fe00:2df/64'
Nadřazený - - Od Pavel Žid Dne 2015-03-08 00:12
Měl jsem trochu času, takže jsem Turris restartoval do továrního nastavení a znovu vše nastavil a vše funguje správně.

Děkuji za podporu.
Nadřazený - - Od Robin Obůrka Dne 2015-03-09 09:20
OK, jsem rád, že je vše v pořádku, i když je trochu škoda té drastické metody.

Když se tak koukám na ten konfigurační soubor, je mi velmi divná tato část:

config interface
  option ifname 'br-lan'config plugin
  option libname 'libplugin_lcollect_majordomo_16.so'

Netušíte jestli nemohlo dojít k chybě při kopírování, nebo jestli ten config takhle skutečně vypadal? Pokud takhle vypadal, tak to není validní UCI formát a proto ta chyba. mezi tím 'br-lan' a "config plugin" musí být nový řádek. Není mi jasné, kam by se mohl ztratit, ale tohle by byla ta chyba. Nezkoušel jste ten soubor /etc/config/lcollect někdy editovat ručně?

Každopádně jsem provedl nějaká opatření v kódu a něco takového by se opakovat nemělo.
Nadřazený - Od Pavel Žid Dne 2015-03-09 19:08
Dobrý den.
Těžko říci, zda nedošlo k problému při kopírování. Stávající config jsem zkusil stejným postupem znovu okopírovat (k připojení používám WinSCP) a soubor vypadá správně, tedy včetně nového řádku.
Ano, soubor /etc/config/lcollect jsem ručně editoval, a to dle doporučení v konverzaci MajorDomo neloguje provoz zařízení v jedné z VLAN sítí (měl jsem oddělenou wifi), ale pak jsem změny v lcolect smazal a vše až do upgrade fungovalo správně.
Ještě jednou děkuji za pomoc.
PavelŽ
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / lcollect - No configuration available