Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / MySQL vs MicroSD karta
- - Od JFila (>>) Dne 2015-12-10 07:03
Na Turrísku mám nainstalovanou MySQL ale příliš ji zatím nepoužívám. Dělal někdo nějakou rozsáhlejší úvahu a výzkum jak moc tato verze (mysql-server - 5.1.73-1) "ošoupává" úložiště? Uvažuji do DB zapisovat údaje z teploměru (perioda 5 min) a nemám tušení, jak dlouho by vydržela například 4 GB karta. Je to sice pár bajtíků ale nemám představu jaký FS má nejlepší výsledky z hlediska rozprostírání dat, jako obrana proti obrušování stále jednoho místa. Jako o další možnosti jsem uvažoval o provozu DB v RAM a každý den si ji zazálohovat do připojený HDD aby se chuděrka nemusel moc často startovat. Ale asi jsem zbytečně moc "paranoidní" ale upozornění v konfiguráku je dosti vypovídající. Co vy na to? :grin:

############ Don't put this on the NAND #############
# Figure out where you are going to put the databases
# And run mysql_install_db --force
datadir         = /mnt/hdd/MySQL

######### This should also not go on the NAND #######
tmpdir          = /tmp/mysql
Nadřazený - Od uzivatel1 (>>) Dne 2015-12-10 07:29
DB´s o velikosti 600 MB při frekvenci přepisování cca 10% denně mi umrtvila flash disk, cca 1,5 roku starý a pak i uSD kartu class 10. Teď DB´s leží na HDD, ale jak píšeš, ty jeho starty jsou tristní. Objednal jsem SSD 240 GB, na kterém budou DB, avi z kamer, všechny žrouty NAND z Turrisu, PXE boot a TV headend nahrávky. Při zaplnění SSD zálohovanými pořady z TV headend, jej přesunu na HDD - dle aktuální situace cca jednou týdně.
Nadřazený - Od jakubskrz Dne 2015-12-10 09:54
Paranoidní? Vaše disky a sd karty by vás spíš měli mít rády, že máte takovou starost o jejich zdraví :D

Zapsat teplotu co pět minut do DB sice není něco, co by SD kartu poslalo do křemíkového nebe během pár týdnů, ale i přesto bych na ni DB opravdu nedával. Časem odejde i sebelepší sd karta a jak už to tak bývá, tak vždy v dobu, kdy se to hodí nejméně :)

Nápad ukládat do RAM a jednou za čas na HDD vůbec není špatný, tedy pokud se spokojíte s faktem, že v případě výpadku proudu nebo restartu přijdete o část dat, která se ještě nesynchronizovala na HDD.

Já osobně mám DB umístěnou na HDD, ale klienti (konkrétně přehrávače Kodi) si do ní šahají jen párkrát za den, takže disk nestartuje nijak často a prodleva než se roztočí, mě nijak netrápí. Je ale fakt, že co pár minut znovu a znovu roztáčet disk mu neprospívá, ale to můžete obejít tak, že ho nebudete vůbec uspávat. Takový provoz by měl vydržet, ale zas bude neustále "ševelit" a odbírat proud, že :)
Nadřazený - Od Emil Dne 2015-12-10 11:14
Toto řeším také.
Na starou SD kartu 4GB, kterou jsem našel v šuplíku, jsem nastavil DB a log file z Domoticz.
Data si občas přesouvám do PC. Celkem mi nevadí, že karta jednou odejde. Byla by ale škoda přijít o data.
Bohužel již jednou se nějak databáze zasekla a celý den se nic nezaznamenávalo a pomohl až reset routeru.

Zvažuji tento systém:
- při startu po resetu routeru zkopírovat DB z SD do RAM
- DB poběží v RAM
- každou hodinu nebo každý den kopírovat DB na SD

Věci k udělání:
- přidat skript na kopírování dat z RAM do SD při "reboot" nebo "halt" routeru
- dodělat sledování napájení routeru (třeba přez vstupní piny) a v případě výpadku udělat rychlé ukončení linuxu s kopírováním na SD
- případně prodloužit napájení routeru (záložní zdroj, napájení z baterií, možná i kondenzátory na pár sekund provozu)
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / MySQL vs MicroSD karta