Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / MTU na eth portech v interní síti
- - Od ales.zeleny Dne 2015-12-16 23:43
Dobrý den (noc),

chtěl jsem trochu pomoci domácí NAS nad Turrisem a pojal jsem myšlenku (možná není správná), že pokud mám fotky spravované DigiKam-em na nas, pomohlo by povolit Jumbo frames.

Zkusil jsem to takto:

root@turris:/etc/config# head -20 /etc/config/network

config interface 'loopback'
  option ifname 'lo'
  option proto 'static'
  option ipaddr '127.0.0.1'
  option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
  option ula_prefix 'auto'

config interface 'lan'
  option ifname 'eth0 eth1'
  option type 'bridge'
  option proto 'static'
  option ipaddr '192.168.1.1'
  option netmask '255.255.255.0'
  option ip6assign '60'
  option mtu '9000'

Dokonce jsem pak nasel, ze to jde nastavit i pre Luci (GUI dělá to samé, co ruční editace), ale někde jsem udělal chybu, neboť i po restartu to vypadá takto:

root@turris:/etc/config# ip a | grep eth | grep mtu
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master br-lan state UP group default qlen 1000
3: eth1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master br-lan state UP group default qlen 1000
4: eth2: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000

Mam totiz potrebu obcas pres rsync udelat zalohu NASu a pro kopirovani vetsich objemu dat jsem chtel MTU zvednout, jenze ono ne a ne... asi neco delam spatne, nemate prosim nejak doporuceni, jak chybu napravit a pro interni sit na eth portech MTU zvednout na 9k?

Velmi děkuji, Aleš Zelený
Nadřazený - - Od Michal Vaner (>>) Dne 2015-12-17 10:13
Dobrý den

Tip od stolu. Nenastaví ono to ten MTI jen na tom bridgi br-lan? Asi bych zkusil buď překonfigurovat switch čip a síť, aby používala jen jedno eth a vyhodit option type 'bridge', nebo přidat falešné prázdné sítě eth0 a eth1 (proto none) a nastavovat MTU na nich.

Myslím si ale, že pokud data nejedou přes procesor, ale jen přes switch-čip, pak bude výhoda vyššího MTU neznatelná.
Nadřazený - Od ales.zeleny Dne 2015-12-17 21:49
Díky za tip, chtěl jsem šetřit procesor, ale asi se více zaměstná prací s obsluhou čtení z USB disku. Oddělení switch čipu a sítě asi mělo nějaký důvod, tak abych změnou neudělal víc škody než zamýšleného užitku.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / MTU na eth portech v interní síti