Zdravím všechny.
Poslední dobou pozoruji samovolné odpojování USB disků od Turrise.
Jde o to, že mám k Turrisu připojené dva USB disky (NTFS), a Turrise využívám mimo jiné i jako NAS.
Donedávna vše fungovalo k mé naprosté spokojenosti, ale nyní pozoruji stále častější odpojování jednoho z disků.
V nastavení routeru jsem nic neměnil a odpojující se disk, jsem zkoušel nahradit jiným (včetně řadiče), ale situace přetrvává.
Disky jsou připojeny k napájenému USB hubu, s docela velkou výkonovou rezervou.
Disk se mi samovolně odpojuje i na druhém USB portu samotného routeru, což už vůbec nechápu.
Odpojený disk zmizí ze systému úplně z přípojných bodů a ani dotaz "blkid" nenajde. Přitom byl regulérně připojen a namountován. Prostě se zničeho nic odpojí.
Je mi divné, že disk zmizí za plného provozu, klidně při čtení, nebo zápisu. Jedná se totiž o provozní disk Transmission.
Po restartu Turrise se někdy objeví a někdy ne. Každopádně časem zase zmizí.
Podle mne se nejedná o závadu na disku protože jak jsem psal výše, dělají to všechny disky, které tam připojím... (mimo jiné i SSD 128GB, v USB3 kastlíku) :(
Druhý připojený disk tímto problémem netrpí, je připojen zcela stabilně i v idle režimu nezmizí.
Máte někdo podobný problém?
Disky musím mít zapojené na USB, protože druhý slot minipci-e mám obsazen sekundární WiFi kartou.
Díky.
Zdravím,
dříve se mi samovolně odpojoval disk cca 1 za 2-3 týdny, od posledního restartu po aktualizaci na Turris 2.8 (nevím jestli to souvisí) se mi disk odpojuje neustále.
Po rebootu pár minut běží a i když s ním pracuji, tak prostě zmizí.
Disk je ADATA HV610 HDD 2.5" 1000GB.
Je připojený přímo do USB Turrise, je rok starý.
V druhém USB je Gadgets dongle.
Jak/kde zjistím co se děje?
Díky za každý tip.
Ahoj, mám stejný problém s WD Elements 2,5" rozdělený na několik partitions, všechny NTFS.
Při intenzivnější zátěži, ale občas i bez zátěže, se odmountuje. Občas dokonce úplně zmizí ze systému (blkid disk nevidí) - pak pomůže buď restart, nebo vytáhnout + zasunout USB konektor.
Jsem si skoro jistý, že to je kvůli napájení přes USB kabel - jdu si pro napájený USB hub a uvidíme, snad to vymizí, protože jinak je to jako NAS/Samba/miniDLNA server za stávajícího stavu nevyužitelné..
S použitím napájeného hubu problém vymizel.
Každá rada drahá.
Aniž by mi někdo odpověděl, odpojování disků přestalo s výměnou napájecího zdroje HUBu.
Od té doby je klid.
Taky se obávám, že to souvisí s napájením. Asi něco začíná být unavené a nedodá to dostatek proudu.
Jen je zajímavé, že reboot to oživí a až následně to odumře.
Dá se nějak změřit kolik proudu teče přes USB?
Rád bych ověřil kolik si ten disk bere a zjistil jestli se se mnou loučí disk, nebo Turris.
Po večerním odpojení Gadgets donglu už nenastal žádný výpadek a disk bez problému funguje.
Zkusím pořídit napájený USB hub a zapojit disk nebo dongle do něho.
Ahoj,
po napojení disku na napájený hub problémy s odpojováním úplně vymizely - můj watchdog nezaznamenal od 23. 12. žádný restart NAS služby - disk běží korektně..
Takže rada jasná - buď npájený hub, nebo napájený disk - USB z Turrisu disky ve špičce nenakrmí dostatkem proudu a disk jde do shutdownu..
Mám asi podobný problém, ale s napájením to zřejmě souviset nebude, protože mám velký 3.5'' disk s vlastním napájením, který používám jako NAS. Dnes jsem na něj potřeboval něco uložit a ejhle ve windows jsem neviděl žádné soubory, zkusil jsem vylistovat soubory přímo na Turrisovi a taky nic. Po restartu stejný stav. V administraci vidím disk mezi přípojnými body, ale mezi připojenými FS není. Zkusil jsem mount /mnt/DATA
ale objevila se hláška "can't read /etc/fstab No such file or directory". To mě trochu vyděsilo ale router v pořádku naběhl a já jsem ho určitě nesmazal. Nakonec jsem disk připojil pomocí mount
ručně a disk funguje. Zkusil jsem ještě restart a disk se opět nepřipojil, takže jsem musel opakovat předchozí postup a uvidím jestli se zase sám odpojí.
Spíše než s auto mountem přes fstab mám lepší zkušenost s mountováním pomocí služby - to mi funguje bez problémů a vždycky, oproti fstab-u.
Návod - pod dokumentací - NAS..
Na disku mám FS ext4 tak si myslím že to pomocí služby řešit nemusím. Jenom mě zaráží že se po startu disk nepřimountuje automaticky, i když mám v administraci kam a jak se má namountovat.
Pravda, nemusíš.. Ale jak píšu, s fstabem jsem měl na FAT na SD kartě občas problém, přes službu nikdy..