Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / K čemu je Spectator
- - Od rene.kliment (>) Dne 2015-12-23 15:39
Zdravím.

Mám možná trochu drzý dotaz, ale: K čemu to je dobré? Nevidím ze screenshotů co to umí navíc oproti LuCI / Forrisu. Jaká je chystaná funkcionalita do budoucna / jaké jsou výhody desktop aplikace?

Děkuji za zodpovězení dotazu.
Nadřazený - - Od JFila (>>) Dne 2015-12-25 13:09 Upraveno 2015-12-25 13:12 Hlasů 1
Také to nechápu ale je to pěkné. :lol: Ale takových věcí na světe je. Ne vážně, na sledování, který záškodník si pouští zrovna dvacet videostreamů ve 4k je to pěkně ilustrativní a navíc se člověk nemusí ani logovat do luci (strašně složitá práce).

Překvapilo mě, že aplikace není digitálně podepsaná a dle Windows může obsahovat škodlivý kód a povraždit nám všechny koťátka. :lol:

Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2015-12-25 14:29
Je vidět, že aplikaci navrhoval a designoval někdo, kdo v prostředí Windows rutinně nepracuje.
Aplikace je sice portovaná pod Windows, ale zcela postrádá standardní logiku, jak se aplikace pro Windows navrhují. Konkrétně postrádá "hlavní lištu" v záhlaví a na ní standardní ovládací ikony "minimalizovat", "maximalizovat" a "zavřít".
Také její standardní dokování do postranní líšty bez možnosti uživatelského výběru, že to tak chci, je mírně neobvyklé řešení.

Ale pokud má sloužit jako demonstrace, jak lze využít možnosti konfigurace a čtení hodnot v Turrisu přes API, pak je pro mne mnohem zajímavější její zdrojový kód, než vlastní aplikace.
Nadřazený - - Od DasXardas Dne 2015-12-25 16:43 Hlasů 1
Já myslím, že tohle je zatím jen nějaká beta nebo preview verze toho, co příjde později, po testování atd atd...
Myslím že na další funkce a úpravy se můžeme tešit v dalších verzích, a co se týče GUI mě naprosto vyhovuje. Jednoduché ale přehledné. Možná bych uvítal podporu SNMP protokolu, popř. možnosti nějaké omezené konfigurace, třeba shazování portů, NAT apod.
Nadřazený - Od Václav Pávek (>) Dne 2015-12-25 20:40
za SNMP bych se také přimlouval
Nadřazený - - Od Bazin Dne 2015-12-25 21:49
V nastavení stačí vypnout volbu "Dock" a hned budete mít hlavní lištu se standardním záhlavím :-) .
Nadřazený - Od NONES (>>>) Dne 2015-12-26 07:01
Aha, to jsem nějak přehlédnul. Díky! :-)
Nadřazený - - Od Pavel Žid Dne 2015-12-26 18:58 Hlasů 1
"Dock" již byl vysvětlen. Ve Windows je však ještě problém při práci na dvou (více) monitorech, kde občas aplikace chybně detekuje svoji polohu a otevře se v prostředku část na jedné a část na druhé obrazovce, případně se přichytí polovinou aplikace mimo zobrazovanou plochu. Jinak jsem na problém nenarazil a určitě bude základní monitoring operativnější, než přes web rozhraní a hodnotím to pozitivně.
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2015-12-27 08:52
Tuto chybu by asi stálo za to nahlásit do oficiálního issue logu aplikace!
Nadřazený - Od Pavel Žid Dne 2015-12-28 10:14
Zadáno.
- - Od orion Dne 2015-12-25 22:46
Já se zeptám dost hloupě, poslední update se nainstaloval, restartoval jsem router, ale Spectre tam nemám, jak ho tam dostanu?
Nadřazený - - Od NONES (>>>) Dne 2015-12-26 07:15 Hlasů 1
Nevím, jestli Vašemu dotazu správně rozumím.
Chybí Vám ve Forisu volba "Přístupové tokeny"? Pak nejspíš nemáte doinstalovaný v Turrisu balíček "foris-tls-plugin"
Nebo máte problém s vlastní aplikací Spectator? Ta neběží na Turrisu, ale na nějakém klientském zařízení, které je k routeru připojené pomocí LAN sítě.
Aplikace má demonstrovat, jak se lze z klientské aplikace bezpečně připojit k Turrisu a dostat z něj nějaké hodnoty, příp. tyto hodnoty z klientské strany modifikovat.
Aplikace je zatím portována pod Windows a Ubuntu Linux - viz. dokumentace.
Nadřazený - Od orion Dne 2015-12-26 21:09
To bylo presne ono, diky :grin:
Nadřazený - Od orion Dne 2015-12-28 20:04
To bylo ono, díky :)
- - Od milanroubal (>) Dne 2015-12-28 00:42
funguje Spectator na IPv6? Ja se dokazu pripojit jen pres IPv4.
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-12-29 21:25
Přinejmenším serverová část (socat) poslouchá jen na IPv4 :( A vůbec nevím, odkud se spouští. Vytvoří se jako potomek ucollectu, ale nepřišel jsem na to, na základě čeho a zda/kde je nějaká možnost to konfigurovat.
Nadřazený - Od milanroubal (>) Dne 2015-12-30 10:29
diky za test a potvrzeni, nahlaseno do gitlabu.
Nadřazený - - Od Michal Vaner (>>) Dne 2016-01-04 13:07
Dobrý den

Malá oprava. Ten socat u uCollectu je úplně jiný, než ten od nuci-tls. Ten je vytvářen jako potomek přímo initu, ve skriptu /etc/init.d/nuci-tls (ze kterého se spouští jako /usr/share/nuci/tls/start).

Tu IPv6 podporu určitě přidáme.
Nadřazený - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-01-04 15:33
Aha, díky za vysvětlení. Teď to dává smysl. :)

Pro poslouchání na IPv6 stačilo v souboru /usr/share/nuci/tls/start přidat za slovo forever volby ,pf=ip6,ipv6only=0.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / K čemu je Spectator