Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / OpenVPN nefunkční služby v lan a nastavení ipv6
- - Od kosi123 Dne 2015-12-30 00:59
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s nastavením openvpn. V podstatě 3 dny jsem se snažil rozchodit v turrisu OpenVPN, což se mi nakonec podařilo na základě tohoto návodu http://www.s474n.com/project-turris-zprovozneni-openvpn-serveru/. Jsem nadšený, že mi to funguje, ale stále mám ještě dva problémy.

Prvním problémem je to, že se z notebooku s windows 10 vůbec nedostanu na lokální služby v lan - tím myslím třeba externí disk, který je zapojený do turrisu a v lokální síti vše běží jak má. Přes openvpn se na něj nedostanu. To samé je i když zadám v prohlížeči 192.168.1.1, abych se dostal do routeru, tak se objeví pouze informace, že stránka není dostupná. Je paradoxní to, že z android telefonu, kde je úplně stejná konfigurace, jenom jiné klíče se jak na sambu tak do routeru bez problémů dostanu.

Druhým problémem je, že se mi nedaří zprovoznit ipv6 přes openvpn. V turrisu mám ipv6 tunel přes he.net, který bez problémů funguje, prosím o radu, jak dostat toto ipv6 i na klienty openvpn.

Mockrát děkuji za rady
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-12-30 18:30 Upraveno 2015-12-30 20:32
S Windows 10 nemám zkušenosti, ale IPv6 v OpenVPN může fungovat takto:

U rozhraní vpn v /etc/config/network přidejte volby (místo cafe dosaďte své oblíbené hex číslo - výsledná adresa pak bude 2001:db8:1:cafe::/64 - kde 2001:db8:1::/48 je váš IPv6 prefix) :

option ip6assign '64'
        option ip6hint 'cafe'

V konfiguraci OpenVPN pak přidejte:

option server_ipv6 '2001:db8:1:cafe::1/64'
list push 'route-ipv6 2000::/3'

To by asi mohlo stačit.
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2015-12-30 20:11
Přesně tento postup jsem zkoušel, problém je, že jakmile přidám tyto dva řádky do souboru network u rozhraní vpn, tak mi okamžitě přestane fungovat ipv6 i ve vnitřní síti
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-12-30 20:32
Máte od he.net přidělený prefix délky /48? S prefixem /64 nemůžete mít IPv6 ve víc než jedné vnitřní síti. Pokud to nepomůže, pošlete kompletní konfiguraci OpenVPN a network.
Nadřazený - Od kosi123 Dne 2015-12-31 09:41
Dobrý den, děkuji ta pomoc, chyba byla opravdu v tom, že jsem neměl od HE prefix délky /48 - sám bych na to nepřišel.
Jinak problém s nedostupností LAN sítě v klientovi s windows 10 jsem vyřešil tím, že jsem přesunul Turris na jinou IP adresu než byla defaultní 192.168.1.1
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / OpenVPN nefunkční služby v lan a nastavení ipv6