Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / IPv6
- - Od ales.zeleny Dne 2015-12-29 19:37
Dobrý den,

mám takový podivný problém s IPv6. Když se rozeběhlo, všechno fungovalo bez problému. Bohužel se ukázalo, že nastavení podpory IPv6 přestaly některé komponenty komunitní sítě být stabilní, tak jsem musel IPv6 zase vypnout. To jsem udělalv rozhraní FORRIS vypnutím IPv6 podpory - zaškrtávátko "Podpora IPv6". Stav byl takový, že na záložce DNS konektivita IPv6 byla označena jako nefunkční, ale IPv6 brána byla dostupná (router komunitní sítě) no a co že to nefungovalo? Třeba zařízení s OS Androdid nefungoval email přes IMAP, Hangouts v google... nakonec jsem z notebooku zkusil telnet na imap.seznam.cz na port 993 a zjistil jsem, že alespoň Fedora23 to přeložila na IPv6 adresu, která byla nedostupná.
Nakonec jsem v LuCI musel zastavit WAN6 rozhraní, aby začalo fungovat spojení na IPv4 adresy, ale mám pochyýbnost, zda jsem to udělal dobře...

Děkuji za případnou korekci, jak se IPv6 zbavit (do doby, než bude firmware sítě směřování IPv6 podporovat bez problému).
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-12-29 21:33
Vypnutí rozhraní wan6 je správný postup. Ale otázka je, jak pak zjistíte, že se routování komunitní sítě opravilo :)
Nadřazený - - Od ales.zeleny Dne 2016-01-04 00:43
Dobrý den,

to zjistím, když se přihlásím na ten router, neb jej mám pod střechou a měl bych o něj alespoň občas pečovat :-)

Jen mi to IPv6 po restartu Turrisu zase naběhlo, asi to musím vypnout nějak jinak...

config interface 'wan6'
        option ifname '@wan'
        option proto 'dhcpv6'

je nějaká option disable interface?

Děkuji!
Nadřazený - - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2016-01-04 10:32
K tomu slouží volba enabled: https://wiki.openwrt.org/doc/uci/network#options_valid_for_all_protocol_types

Tedy:

config interface 'wan6'
        option ifname '@wan'
        option proto 'dhcpv6'
  option enabled 0
Nadřazený - Od ales.zeleny Dne 2016-01-05 22:18
Velmi děkuji,
ještě jsem si z RH/Fedora distribucí nezvykl na práci s OpenWRT...
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / IPv6