Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Turris MySQL
- - Od kosi123 Dne 2016-01-06 20:12
Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit, zda by byl někdo ochotný mi pomoci s rozjetím MySQL serveru na turrisu. V podstatě tomu vůbec nerozumím, už dva dny se jej pokouším spustit, ale vždy dostanu pouze jeden error za druhým.
Cílem je to, že používám doma více kodi instalací, dvě raspberry, dva notebooky a jeden tablet a chtěl bych mít sdílenou databázi pro tato zařízení (abych nemusel databázi aktualizovat na každém zařízení zvlášť a případně viděl co je zhlédnuté a co ne). Nejraději bych byl, kdyby byl někdo ochotný udělat postup krok za krokem, myslím si, že by to pomohlo více lidem.

Děkuji
Nadřazený - - Od Elty (>) Dne 2016-01-06 20:37
To Kodi zní zajímavě, to nějak jde? Jak se potom aktualizuje ta db?
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2016-01-06 21:36
Jj, jde to určitě povedle se mi to podle tohohle (http://www.htpcbeginner.com/kodi-mysql-setup-to-share-library/) návodu rozket na raspbianu, ale neci mít zapláclé jedno raspberry jenom na mysql, když mám doma turris :-) Funguje to tak, že na nějakém sdíleném uložišti je ta databáze a každé tvé kodi do ní může zapisovat a číst z ní. Takže máš na všech zařízeních stejnou databázi, dokonce i tak, že se ti zapisují zhlédnuté a nebo rozkoukáš film v obýváku, tam ho zastavíš a v ložnici dáš pokračovat od...
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2016-01-07 19:44
Tak jsem dnes strávil asi 6 hodin nad instalací a spuštěním mysql na turrisu a bohužel se nepodařilo, zkusím se na to podívat ještě o víkendu
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-07 20:13
Co Vám konkrétně nefunguje? Kodi neznám, ale zkusil jsem narychlo nainstalovat MySQL, vytvořil uživatele, povolil přístup z venčí (bind na 0.0.0.0) a v pohodě se k databázi přes Adminer dostanu..

Takže k žádné změně nedošlo, MySQL momentálně nepoužívám, ale stále funguje OK :)
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2016-01-07 20:23
už jsem mysql odinstaloval s tím, že to zkusím o víkendu znovu, ale jen tak namátkou chyby které jsem našel v historii prohlížeče byly třeba:

error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)'
openwrt mysql error: 'Access denied for user 'root'@'localhost'
Table 'mysql.user' doesn't exist'
mysql Installation of system tables failed!
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-07 20:41
Aha, tak to jsou standardní MySQL chyby, s těmi možná poradím. Postup zhruba takto:
1)Nainstalujte mysql-server z Luci, nebo přes opkg
2)Editujte /etc/my.cnf a upravte

datadir = <adresář DB> #Kam bude mysql ukládat data, nějaký disk, sd karta, atd
tmpdir = <adresář TEMP> #Temp pro mysql
bind-address = 0.0.0.0 #Tím se povolí přístup odkudkoliv, mysql neumí seznam povolených IP, takže pak případně zakázat všechny mimo vyjmenovaných přes iptables

3)Vlezte do mysql zadáním "mysql" a vytvořte uživatele příkazem CREATE USER '<jmeno>'@'%' IDENTIFIED BY '<heslo>';
4)povolte nově vytvořenému uživateli přístup do konkrétní DB pokud ji předem vytvoříte: GRANT ALL PRIVILEGES ON <nazev DB>.* TO '<jmeno>'@'%'  WITH GRANT OPTION;, nebo GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO '<jmeno>'@'%'  WITH GRANT OPTION; pro přístup ke všem databázím

Tím by měla MySQL běžet, pak záleží co potřebuje Kodi.
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2016-01-07 20:57
uděláno podle postupu, jakmite zadám mysql - tak dostanu:
root@turris:~# mysql
ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld.sock' (2)
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-07 21:05
A máte správně nastavenu tu cestu k adresáři mysql? Co vypíše /etc/init.d/mysqld restart ?
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2016-01-07 21:12
Vypíše toto:
root@turris:~# /etc/init.d/mysqld restart
/etc/init.d/mysqld: Error: I didn't detect a privileges table, you might need to run mysql_install_db --force to initialize the system tables

jinak cestu k adresáři mám nastavenu na externí disk, který je připojený k turrisu, ale jenom do prázdné složky... Ta složka má něco obsahovat?
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-07 21:16
Ach, ano.. Nevytvořilo to systémové tabulky, spusťte ten příkaz mysql_install_db --force

Ta složka by měla být prázdná, to je v pořádku. Výše uvedený přikaz tam pár souborů vytvoří :) Poté pokračujte od 3) vytvořením uživatele.
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2016-01-07 21:33
tak teď toto:
root@turris:~# mysql_install_db --force
Installing MySQL system tables...
ERROR: 1049  Unknown database 'mysql'
160107 21:26:26 [ERROR] Aborting

160107 21:26:26 [Note] /usr/bin/mysqld: Shutdown complete

Installation of system tables failed!  Examine the logs in
/mnt/nas/Mysql/ for more information.

You can try to start the mysqld daemon with:

shell> /usr/bin/mysqld --skip-grant &

and use the command line tool /usr/bin/mysql
to connect to the mysql database and look at the grant tables:

shell> /usr/bin/mysql -u root mysql
    mysql> show tables

Try 'mysqld --help' if you have problems with paths.  Using --log
gives you a log in /mnt/nas/Mysql/ that may be helpful.

Please consult the MySQL manual section
'Problems running mysql_install_db', and the manual section that
describes problems on your OS.  Another information source are the
MySQL email archives available at http://lists.mysql.com/.

Please check all of the above before mailing us!  And remember, if
you do mail us, you MUST use the /usr/scripts/mysqlbug script!

Ale nějaké soubory se v adresáři vytvořily - nicméně teď dostávám chybu:
root@turris:~# mysql
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)

Jinak si  velmi cením vaší pomoci, byl bych moc rád, kdyby se nám to podařilo rozjet :-)
Nadřazený - - Od saky (>) Dne 2016-01-07 22:03
V tom logu mysql je co? Existuje ten tmp adresář? Načítá se správný my.cnf? (může být v /etc/, nebo /etc/mysql/)

mysql -u root -p vyzve k zadání hesla? Ta chyba na začátku říká, že nezná databázi mysql a vše se pak odvíjí od toho. Mysql má i seznam oprávněných uživatelů v tabulce user v databázi mysql, takže pokud neexistuje, nedovolí přihlásit.

Zkusil bych projít log (/mnt/nas/Mysql/), projít ještě jednou cesty v my.cnf a spustit znovu mysql_install_db --force
Nadřazený - Od kosi123 Dne 2016-01-07 23:00
Tak už mi to kompletně funguje, chyba byla v tom, že jsem nepřidal adresář tmp. Mockrát vám děkuji za pomoc :-)
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Turris MySQL