Nejsem si jist kam nejlépe to umístit, asi sem.
Vzhledem k neustále přibývajícím komentářům, lépe řečeno
fňukání (omlouvám se za to slovo, ale je to výstižné) jsem se rozhodl připomenout spoluTurristům jednu věc. Projekt Turris je
výzkumným projektem ohledně síťové bezpečnosti. Zároveň je jedinečným projektem ze spousta dalších aspektů - open hardware, bezpečný router (automatické aktualizace, dnssec, ...), velmi výkonný a rozšířitelný hardware pro router, a tak dále. Když jste do Turrisu šli, věděli jste co to obnáší. To, že Turris umožňuje uživatelské rozšíření, například pomocí DLNA, DVB-T sticků a dalšího milionu věcí je příjemný bonus navíc, který vývojáři Turrisu vůbec nemusí podporovat, můžou to nechat čistě na uživatelích, protože je to prostě OpenWRT. Vývojáři to nicméně dělají, podporují to, ale nic z toho není garantované. Pokud Vám zrovna něco neznefunkční internetové připojení, není to jejich starost.
Aktualizace jsou nevyhnutelné a přináší spoustu nového a užitečného. Ano, mohou přinést i problémy, i přes veškerá interní testování. Vývojáři tyto problémy
řeší a prostě to trvá více než den, nebo dva, zvláště pokud to nesouvisí s primární funkčností routeru.
Pokud se Vám něco rozbije, nahlašte to - slušně a s podrobnostmi.
Přístup (teď to možná přeženu): "Přihlásil jsem se do výzkumného projektu, jen abych dostal zadarmo chytré centrum domácnosti a teď s aktualizací mi nefunguje můj IoT kávovar ovládáný Turrisem podle toho co dávají v TV a nejlepší co mohu udělat je začít si stěžovat na fóru jak je to na nic s tím, že nemám žádné zkušenosti s Linuxem a neumím se ani připojit na sériovou konzoli" se mi zdá takový, řekněme ne úplně ideální.
Nechci rozpoutat flame, ale rád bych, abychom toto vzali všichni na vědomí.
Tým Turrisu odvádí skvělou a i na světové měřítko unikátní práci a dělají spoustu věcí, které nemusí. Chtěl bych jim tímto tedy poděkovat za vše, co ohledně Turrisu a pro nás dělají.
René Kliment