Forum Turris
Fórum Turris Nápověda

Milí majitelé routerů Turris,

toto fórum bylo 9. 12. 2016 zmrazeno a nahrazeno naším novým Turris fórem. Ještě chvíli bude dostupné k prohlížení, ale již zde není možné přispívat. Více informací naleznete v oznámení o uzavření fóra.

Dear Turris routers users,

this forum has been frozen on Dec 9th, 2016 and replaced by our new Turris forum. It will be read-only accessible for some time after. For more information, read the announcement about closing the forum.

Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Turris omezuje rychlost připojení
- - Od kosi123 Dne 2015-11-21 22:46 Hlasů 2
Dobrý den, mám takový problém, turris mi omezuje rychlost připojení k internetu, když se připojím přímo bez routeru, tak mám rychlost cca 600 Mbps, ale za turrisem mám cca polovinu. Když jsem zkoušel tovární nastavení, tak se mi stala zajímavá věc - když jsem procházel nastavení skrz foris, tak hned po zadání WAN údajů jsem zkusil speedtest.net a rychlost byla 616.73 Mbps download a 598,22 Mbps upload, ale hned v další kroku turris začne stahovat aktualizace a po stažení aktualizací již je rychlsot cca o polovinu snížena - viz přiložené screeny. Určitě nejde o to, že by bylo připojené jiné zařízení, je to ještě v době, kdy mám přes lan připíchnutý pouze notebook a wifi na turrisu je vypnutá. A dle toho, že se to rychlost omezí až po aktualizaci turrise, sem přesvědčen, že to způsobuje nějaká aktualizace. Nevíte jak by se dala situace řešit?

Nadřazený - - Od Michal Vaner (>>) Dne 2015-11-23 10:53
Dobrý den

Asi Vás nepotěším, ale podám alespoň vysvětlení.

V rámci aktualizací se stáhne i ucollect (který průchozí data analyzuje) a nejnovější definice firewallu. Router poté má trochu více práce s každým procházejícím paketem, takže je to na rychlosti znát, oproti stavu, kdy ještě tyto věci nejsou nainstalované a spuštěné.

Nevím, jestli Vámi naměřené rychlosti jsou přesně ve shodě s tím, co jsme naměřili my, kolega bude vědět víc, až se tu objeví. Každopádně, není to vysloveně „chyba“, a problém pravděpodobně není způsobený Vámi.

Jediné řešení, které mě napadá je zkusit zoptimalizovat systém pcap v jádře, největší zpomalení je pravděpodobně tam, protože každý paket musí zkopírovat. Pokud se Vám to povede, určitě to ocení více lidí, než jen majitelé Turrisu s velmi rychlým připojením.
Nadřazený - - Od kosi123 Dne 2015-11-23 12:22
Děkuji za informaci. Jsem rád, že chyba není v mém nastavení, v současné době stejně ani nemám využití pro připojení více než 300 Mbps. Určitě nejsem člověk, který by byl schopen zkompitovat jakékoliv jádro, talže asi nepomohu. Jen by mě zajímalo, zda takové omezení můžeme očekávat i u novéhu turrisu omnia? Děkuji
Nadřazený - Od Ondřej Caletka (>>>) Dne 2015-11-23 12:50
U Turrisu omnia bude zapojení do projektu sběru dat dobrovolné, takže nebude problém jej v případě potřeby vypnout.
Nadřazený - Od Jan Čermák (>>) Dne 2015-11-23 15:03
K odpovědi Ondry Caletky ještě dodám - Turris Omnia má zároveň výkonnější CPU, takže se dá předpokládat, že tam bude propustnost i s běžícím pcapem vyšší, jelikož je tady právě CPU tím úzkým hrdlem.
Nahoru Téma Majitelé routerů / Technická podpora / Turris omezuje rychlost připojení