Dobrý den,
tak už i já měl možnost sadu Turris gadgets namontovat a přestože zatím není propojena ze zbytkem "chytrých" zařízení, již část prvků k mé spokojenosti využívám :-)
Dovoluji si přiložit několik fotografií nainstalovaných periferií a ovládací jednotky v podobě 8" tabletu, připevněného na zeď. Omlouvám se za kvalitu, foceno bohužel pouze mobilem. Video jsem musel sestříhnout a použít nahrávání obrazovky, z roztřesené ruky toho moc vidět nebylo :-)
Periferie jsou již napevno přišroubovány a jako "ústředna" slouží Turris, do kterého se mi bohužel zatím nepodařilo dostat NodeJS, prozatím je tedy logika psána v Pythonu. Jako primární ovládací prvek slouží již zmíněný tablet, který je napojen pomocí WebSocketu na obslužné Python scripty, vše je tedy plně "LIVE" a data jsou držena v KnockoutJS modelu. Systém má 3 režimy a to "Nezahlídáno", "Zahlídáno - noc" kdy jsou sice zóny monitorovány, ale protože jde pouze o vnější plášť, neběží žádné časovače a režim zahlídáno - odchod který jde vidět na videu. V tomto případě je nastaveno 30s na odchod i odblokování po narušení zóny, k čemuž využívám sirénu z gadgets, prvních 20s pípá pomalu, posledních 10s rychle. V případě spuštění alarmu sepne siréna na 2 minuty a následně se každou hodinu 5s připomene, to kdyby snad zůstalo otevřené dveře. Při alarmu se rovněž rozesílá SMS na předem daná čísla, pomocí služby SMS brána (placená), kterou využívám i pro monitoringy serverů atd.
Jelikož jde o malý byt, za zóny považuji každý samostatný senzor, tedy řídím stavy všech samostatně s předdefinovanými režimy "noc" a "odchod", což neudělá nic jiného, než nastaví čidla do požadovaného stavu zapnuto/vypnuto.
V případě vypnuté EZS reaguji na signál SENSOR zalogováním a případně sepnutím osvětlení (pir chodba + vstupní dveře). Při BEACON pouze aktualizuji čas posledního hlášení a v případě TAMPER, nebo odmlčení čidla na více než 10 minut odesílám tichý poplach - sabotážní SMS. U Aktivní EZS reaguji na SENSOR odpočtem alarmu, na TAMPER, či odmlčení čidla na > 10 min okamžitým poplachem. V obou případech jde opět várka SMS zpráv.
Tabletu se pomocí WS předávají vždy všechny informace. Potvrzení primárních akcí jako zahlídání, odkódování je syntetizováno do českého hlasu, vynul jsem se tedy nutnosti pamatovat si typ tónu na danou akci. Kvůli méně kvalitním dotekům na levném tabletu totiž slabě potvrzuji cvaknutím každý klik na ovládací element a těch pípnutí/cvaknutí by bylo příliš :o).
Při každé změně stav zároveň ukládám pro případ výpadku, tedy aby systém naběhnul tak, jak byl ukončen, i když prozatím jako storage používám JSON. Toto plánuji cpát někam do Redise až se k tomu dostanu.
Vše funguje již pár dní bezchybně, jedinou vadou na kráse je, že se mi nedaří dořešit indikaci sepnutí PIR senzorů. U dveřních magnetických kontaktů mám jasnou zprávu ACT:0/1, tedy mohu na displeji zobrazovat, zda jsou dveře otevřené či zavřené, u PIR však získám signál SENZOR a čidlo přejde do režimu spánku (přepnul jsem z defaultních 5 minut na 1).
Docela rád bych systém rozšířil o další periferie, tak bych se rád zeptal, zda je nějaká možnost u PIR sledovat stav, tedy získat zprávu o uklidnění čidla, případně odesílat SENSOR třeba každých 5s pokud je zóna narušena... A to klidně i mechanickcým zásahem u zakoupených čidel. Je nějaká taková možnost? případně jiný typ PIR?
Fotogalerie:
https://imgur.com/a/OtUlB#0Video použití:
https://youtu.be/DqakGbApIMg