Jako účastníka projektu i soutěže mě to také mrzí. Ale jsem spíše optimistou, díky tomu máme doma výborný hardware, ke kterému jsem si připojil HDD a spoustu dalších zařízení. Přenosová rychlost je oproti původnímu TL-WR2543ND s OpenWRT daleko vyšší. TV karty se mi doposud nikdy na routeru nepodařilo zprovoznit, tentokrát ano. No proč se mají doma jen tak válet, a když je zrovna nějaký zajímavý pořad v TV, tak si ho můžu nahrát. Ostatní doma si mohou také nahrávat a potom si pořady streamovat do počítače.
Ad sprostá slova jako USART, SPI, I2C si myslím, že my nejsou až tak cizí. Jen škoda, že se dodnes nepodařilo zprovoznit SPI rozhraní v Turrisu. Mám tu několik zajímavých zařízení, které bych k němu rád připojil. Možná se mělo za router něco platit, odradilo by to obyčejné uživatele, kteří chtějí všechno zadarmo. Ale na druhou stranu by to deformovalo statistiku, pro kterou router primárně vznikl. Malá účast mě také opravdu mrzí ale, plně bych nesouhlasil s jabim, dokumentace v podstatě je. Vzhledem k vhodné volbě OS OpenWRT je možné používat jejich Wiki.
Osobně jsem se snažil napsat několik návodů, například jak přeložit vlastní balíček. Tím se každému otevře cesta si napsat vlastní kód do Turrise. Zde už je nutná samotná invence a čas uživatelů Turrise, já jsem si přeložit několik pokusných aplikací, třeba jednoduchý program pro odčet elektroměru dle EN 62056-21. Nebo jsem dělal pokusy s USB HID, díky tomu bych mohl k routeru připojit, pomocí GPIO, třeba celou modelovou železnici atd.
Naopak u hraček, které mám skutečně na hraní, jistou HW nedokonalost vítám. Dodnes si pamatuji, jaká byla fuška sehnat a následně vyměnit FLASH i RAM paměťi na pidi routerech WR703. Jak jsem musel paměť blok po bloku zazálohovávat. Že pro Turris není podpora? Kdo hledá, ten najde, stejné platí i pro hledání výmluv, proč to nejde. Najděte si na internetu, co jiní dokázali například s WR703n. Někdo například, pomocí reverzního inženýrství, kompletně zdokumentoval zapojení i reliéf plošného spoje, viz
odkaz. Každý nechť si sáhne do svědomí, zda do projektu tolik času a umu věnoval.
Jabi, podobná rozšiřující karta už existuje, více viz
odkaz. Například požadavkem na zdrojový kód k Turris OSu jsem „otravoval“ autory ještě dávno před vydáním poslední verze HW. Pro uživatelské rozšíření ale nejsou potřeba jen znalosti v oblasti HW, stačí na ebay kopit levnou rozšiřující kartu, do /dev/USBtty0 poslat příkaz stylu „get_pin, zap_pin“ a už máte opět tisíc možností, jaké rozšíření pro turris vytvořit.
Ad teploměr, stačí na ebay hledat klíčová slova „USB Thermometer Sensor Temperature Data Logger Tester For PC Laptop Mac Computer“ a za necelých 200 korun máte bez práce teploměr pro další vývoj. Ad sledování provozu, vždyť všechno již dávno v routeru je stačí to jen použít.